Translate

czwartek, 23 sierpnia 2012

Czekoladę połącz z winemhttp://artykulis.pl/kulinaria/czekolade-polacz-z-winem.html

Choć zdarzają się ludzie, którzy za słodkościami nie przepadają, mało kto potrafi odmówić sobie kawałka czekolady. Tym którzy obawiają się jednak złego wpływu słodyczy, a zwłaszcza kalorii, polecamy popijanie jej winem, które wpływa zbawiennie na ludzki organizm.

Jak wiadomo wino wpływa pozytywnie na układ krwionośny oraz nerwowy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Oprócz tego dobrze wpływa także na podwyższenie metabolizmu oraz zmniejszenie łaknienia. Dzięki temu zjadając nawet tabliczkę czekolady, którą popijemy szklanką wina nie musimy się martwić o zbyt duże skutki uboczne.

Wyróżniamy 4 typy czekolady: białą, mleczną, gorzką i deserową. Do każdego rodzaju pasuje inny gatunek wina.

Przez wielu wielbicieli czekolady jej biała odmiana nie jest w ogóle uważana za czekoladę. Jest to związane ze zbyt małą ilością używanego proszku kakaowego. Składa się ona w większości z masła kakaowego, a reszta to praktycznie tylko cukier. Często bywa także doprawiona wanilią. Jej skład prowadzi do tego, że jest ona bardzo słodka i bardzo tłusta. W związku z tym bardzo dobrze komponuje się ze słodkim lub półwytrawnym szampanem. Ewentualnie szampana może zastąpić (jak to często w Polsce się zdarza) wino musujące.

Mleczna czekolada jest także słodka i posiada kremowy smak. Dzięki temu łatwo dobrać do niej wino, którym może być np. Brachetto. Do mlecznej czekolady z dodatkiem orzechów lepiej będzie podać Porto Tawny.

Największą zawartość kakao posiada czekolada gorzka. Posiada ona bardzo intensywny smak i dlatego idealnie smakuje z Porto Ruby, a także wytrawne wina jak Zinfadel. Warto skosztować także połączenia tej czekolady z winem o nucie karmelowej jak deserowe wino Alcyone Tannat.
Intensywnym smakiem charakteryzuje się także czekolada deserowa. Do takiej czekolady warto podać Cabernet Sauvignon czy Pedro Ximenez. Warto ją także połączyć ze słodką sherry.

Połączenie czekolady i wina może być dobrym rozwiązaniem jako deser po niedawno spożytym posiłku. Taki zestaw można zaserwować także podczas spotkania ze znajomymi, którzy na pewno nie odmówią spróbowania takiej kombinacji. Czekolada i wino mogą posłużyć jako osłoda po ciężko spędzonym dniu. Należy jednak pamiętać, że mimo pozytywnego wpływu niewielkich ilości wina, nie należy przesadzać zarówno z nim jak i zjedzoną czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz